Mi történik a fényszóró polírozáskor?


Habár a műanyag lámpabúra sok előnyös tulajdonságot tudhat magáénak, van egy hátránya, mégpedig hogy az idő elteltével az oxidáció, napsugárzás, hőhatás megváltoztatja a fényszóró felületének fizikai tulajdonságát.
Az új gyári fényszórók eredetileg még rendelkeznek UV álló bevonattal, amely nagyban megvédi a lámpákat a külső behatásoktól. De ahogyan azt említettem, idővel sajnos ez a folyamat elkerülhetetlen. Ám szerencsére a probléma könnyen orvosolható a lámpák polírozásával, ami a legtöbb esetben a legjobb választás.
A polírozásakor nem más történik, mint hogy eltávolítjuk az oxidációt és egy új UV álló bevonattal látjuk el a fényszórókat.
A fényszórók helyreállítása eredeti állapotukba nemcsak a gépkocsi esztétikai megjelenését fokozza, hanem ami még fontosabb biztonságot ad a jármű utasainak azáltal, hogy visszaállítjuk a lámpák azon képességét, hogy az autó előtt haladó tárgyakat megfelelően világítsa meg.

Kiszerelés nélkül 1,5 óra alatt újjá varázsoljuk a fényszóróit. 

Tartossága 2-3 év.

Ára: 15000Ft-tól / 2 darab             "Látni és látszani" a biztonságos közlekedés egyik alapelve.

Az elmúlt években egyre több személygépkocsi és motorkerékpár első lámpája készül műanyagból, legtöbbször vékony karcálló réteggel bevonva. Régen az autók fényszórója üvegből készült. Az üveg törékenyebb és drágább is, de nem színeződik el olyan hamar, mint a manapság használt műanyag fényszórók.

A műanyag kétségtelen előnye – az olcsóbb gyártási költségen kívül – az autótervezők nagyobb szabadsága, hiszen könnyű megmunkálása miatt szinte bármilyen forma megvalósítható.

A műanyag fényszórók hátránya azonban, hogy a nagyon vékony karcálló réteg szinte pár éven belül leválik.. A nap UV sugarai, a szél és az eső hatására a “lámpaüveg” anyag bomlani kezd, ezzel egy időben elszíneződik, és szürkés, vagy barnás árnyalatú lesz.

Egy idő után, a lámpa által kibocsátott fényerő is csökken, sötétben érezhetően lerövidül a megvilágított és ezzel egy időben belátható út távolsága.

A fényszórócsere egy korszerű autónál, amiben van egy kanyarkövető xenon fényszóró, akár 200 ezer forint is lehet darabonként.

Vajon az új fényszóró vásárlása az egyetlen megoldás?

A helyzet, polírozással, jelentősen javítható, és a polírozás akár néhány évente megismételhető, hiszen a lámpa átlátszó felületének vastagsága ezt megengedi.

Fényszóró polírozása nagy gyakorlatot igényel, tanácsos a feladatot szakszervizre bízni!

Műanyag lámpák polírozása:

A felújítás menete:

ˇ először a fényszóróról teljes mértékben eltávolítjuk a károsodott réteget, ezt gépi csiszolással érjük el,

ˇ második műveletként a felcsiszolt fényszórót 3 fázisban felpolírozzuk teljesen újszerű állapotra

ˇ harmadik lépésként UV védelemmel látjuk el a fényszóró felületét, egy védőréteget képezve a műanyag felszínén.

Miért éri meg Önnek a fényszóró felújítás?

Biztonságosabb közlekedés

A felújított fényszórók jobb világítási képességgel rendelkeznek, erősebben világítanak ezért éjszaka jobban lát velük.

Elkerülheti a büntetést

2013. év elejétől közlekedési bírságra is számíthat az, aki nem megfelelő fényszórókkal közlekedik. A fényszórók felújítás a bírságnál jóval kevesebbe kerül...

Szebb lesz az autója

Az elhanyagolt fényszórók nagymértékben rontanak az autója kinézetén.

Sikeres műszaki vizsga

A műszaki vizsga eredményessége múlhat a homályos lámpaburákon. Érdemes előre gondolkodni,

Tízezreket takaríthat meg vele

Az új "gyári" fényszórók sajnos nagyon magas áron vásárolhatóak meg. A fényszóró felújítás ennek az árnak a töredéke.

A fényszóró felújítása megoldás Önnek.


Fényszóró polírozás


Miért van szükség a fényszóró polírozásra?


Régebben – kb. 1980 előtt – az autógyártók üvegből gyártották a lámpatestek világítóburkolatát, így ezeknél a lámpatípusoknál szükségtelen volt a fényszóró polírozás. Azonban a mai korszerű gépjárművek fényszóróinak külső burkolata műanyagból, azon belül is polikarbonátból készül. Ez a gyártóknak több szempontból is előnyös:

olcsóbb előállítási költség
kevesebb a súlya
esztétikusabb
egyszerűbben megmunkálható, így nagyobb a járműtervezők mozgástere
egy esetleges balesetnél nem törik szilánkosra


A műanyagból készült világítótestek hátránya sajnos már a tulajdonosokat érinti, ugyanis a nap UV sugárzásának hatására a sugárzás irányából a lámpa burkolata kívülről oxidálódni kezd. Ennek következménye, hogy elszíneződik szürkés, vagy barnás árnyalata lesz. Ekkor az izzólámpa fényerejének egy része hővé kezd alakulni (mivel a mattult műanyagrétegen nem tud átjutni akadálytalanul a fény), amely tovább rontja a helyzetet, így tulajdonképpen egy öngerjesztő folyamat indul be. A folyamat velejárója, hogy a fényszóró fényereje csökken, így az esztétikai minőségromláson kívül veszélyezteti a biztonságos sötétben való közlekedést, illetve a műszaki vizsga eredménye is kétségessé válhat.
Kétféle megoldás lehetséges a problémára. Az egyik egy új lámpatest beszerzése és cseréje. Ez elég költséges megoldás, mivel az új lámpák általában elég drágák és ezen felül a csere munkadíját is ki kell fizetni, sőt a lámpacsere után egy fényszóró beállítást is el kell végezni, aminek szintén van munkadíja. A másik megoldás az általunk is javasolt fényszóró polírozás, melynek költsége csak töredéke az eredeti lámpa újra cserélésének. A fényszóró polírozás, ha szükséges néhány évente akár többször is megismételhető, mivel a lámpatest világítófelületének vastagsága ezt megengedi.


A fényszóró polírozás menete:


Bejelentkezés személyesen, telefonon vagy e-mail-ben
Előkészület: A lámpát körbe maszkoljuk, hogy a polírozás során a körülötte lévő karosszéria elemek ne sérüljenek. Bizonyos típusoknál sajnos ki kell szerelni a lámpát, másként nem lehetséges a polírozása és ez plusz költséggel jár.
Ezután következik a három lépcsős polírozás mellyel teljesen eltávolítjuk az elszíneződött réteget. Így a lámpa újra tökéletesen áttetsző és csillogó lesz.
Majd  UV védelem felvitele következik, ezzel megóvjuk a lámpát a karcolásoktól és a napfénytől.
Mindenképpen ajánlott ezután egy fényszóró beállítás ellenőrzés is.


A fényszóró polírozás díja:


7.500,- Ft-tól / db


A minőségi és időtálló fényszóró polírozáshoz, nagy szakértelem és szakmai tapasztalat szükséges. Ezért javasoljuk, hogy mindenképpen szakműhelyben végeztesse el ezt a munkát, kerüljük az otthoni felújító készleteket is, mert könnyen tönkre lehet tenni a lámpát és a hosszú távú eredmény igencsak kétséges. A polírozógép nem megfelelő fordulatszám választása, akár azonnal tönkreteheti a lámpatestet. Műhelyünk felszereltsége és munkatársaink sokéves tapasztalata a garancia, hogy Ön hosszú távon elégedett lesz az eredménnyel, amennyiben a fényszóró polírozást cégünknél végezteti el.

A XENON fényszórókról: Sok esetben látunk szembe jövő járművet, ami nagyon vakít annak ellenére, hogy a tompítottat használja. Ez a legtöbb esetben az utólag beépített XENON, vagy XENON utánzat eredménye. Azokban az autókban, amikben nem gyárilag került beépítésre a XENON fényszóró, nem ajánlott a beépítés. Az autó mindent világít csak nem az utat. Ez nem szabályos, a rendőr büntethet érte, illetve műszaki vizsgára alkalmatlanná teszi a gépjárművet.


Az autónk fényszórója olyan, mint a szemünk. Javítja a látásunkat, különösen az éjszakai vezetésnél.
Ha azt vesszük észre, hogy a szemünk már nem olyan, mint volt, akkor orvoshoz fordulunk, megvizsgáltatjuk, és próbáljuk csökkenteni a problémát. Vigyáznunk kell a szemünkre….
Ugyanez igaz az autónk szemére is. Ha látjuk, hogy már nem úgy világít, szórja a fényt, megváltozott a színe, törődjünk vele. Igaz, hogy nem vihetjük szemorvoshoz, viszont egy Fényszóró polírozás -ra, védőlakkozásra igen. Egy fényszóró polírozás ujjá varázsolhatja a fényszórót, és biztonságosabbá teszi az éjszakai autózást nem csak nekünk, hanem a szembejövőknek is.

Most térjünk vissza a gépkocsi kinézetéhez. Még ha rendszeresen mossuk és vaxoljuk is kedvenc járművünket, a fényszóró nem lesz szebb. Az autó kinézete a mi tükörképünk, egy elhanyagolt négykerekű rossz fényt “vet” a tulajdonosára is. Ezen kívül, ha járművünk eladásában gondolkodunk, a világítótestek felújításával jelentősen növeljük annak értékét is.
Mindez nem csupán a gépkocsi megjelenését rontja, hanem alaposan lerontja a vezetés biztonságát is. A homályos, karcos lencse szórja a fényt, nem oda világít ahová kéne. Ha elvakítjuk a szembejövőt, azzal mások életét is veszélyeztet-jük, nem csupán a sajátunkat. Gondoljunk csak bele: elvakítjuk a szembejövőt - csak későn vesz észre egy akadályt, elrántja a kormányt, megperdül... belegondolni is rossz.

 Miért is érdemes egy fényszórót felújítani (políroztatni) ?

Biztonságosabbá válik az éjszakai autózás mivel jobban látunk, és a szembe jövőket sem vakítjuk annyira – ami a mi biztonságunkat is javítja.
Egy felújított fényszóró javítja a gépkocsi megjelenését, és ezáltal növeli az értékét is. Az autókereskedők ezt nagyon jól tudják, ezért sok esetben élnek is ezzel a lehetőséggel.
Ha nő a gépkocsi értéke, könnyebbé válik az értékesítése. Egy fényszóró polírozás (és UV védelem) költségei csak töredékét teszik ki egy új pár vásárlásának.


A besárgult fényszóró a műszaki vizsgát is meghiúsíthatja!​


Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

Váltás gyengénlátó verzióra!